Глутенът се превърна във враг номер едно на кулинарията в последните няколко години. Набеден за всички неприятно ефекти от консумацията на хляба – от подуването и жаждата до трупането на килограми, този растителен протеин доживя момента на своето изкупление. Индустриализирането на хляба като продукт носи по-голямата вина за вредите, които той оказва на съвременния човек. С изключение на онези 1% от населението на земята, които наистина страдат от глутенова непоносимост, останалите 99% имаме непоносимост към силно индустриализирания хляб – неправилно смляното брашно, преливащо от добавки за дълга годност на крайния продукт и изкуствено създадената къса ферментация. Всичко това отнема от хранителната стойност на хляба. И обратно – хлябът, приготвен от брашно без добавки и втасвал дълго, с естествен квас (вместо изкуствено синтезирана мая), е много по-лесно усвоим от тялото.

Храненето без глутен се прие широко. Много хора заклеймиха протеина и заживяха щастливо с неговите заместители. Новия начин на живот бе лесен за постигане. В противовес даде повод за подигравки на хората, които заклеймяват всяка нова тенденция. Истината е, че тази мания избухна по един крайно неправилен начин и най-потърпевши от това са хората, които наистина имат непонсимост към глутена. Ако го ядат, те усещат силни симптоми на екстремна умора, подуване и скованост на ставите. Ако продължават да го консумират, рискуват недохранване, безплодие и в крайна сметка смърт. Единтвеното лекарство срещу глутена за тях е да не го приемат под никаква форма.

Популярността на безглутеновите храни е просто част от нарастващата мания за чистотата на храната, която определено може да се квалифицира като нов вид хранително разстройство. Ограниченията, които сами си поставяме, ни оставя слепи за истинския проблем. А той е, че непоносимостта към глутена засяга 8% от населениетона земята, като 78% от тях са жени. Диагностицирането е трудо и често закъсняло. Страдащите от циокалия не искат повече продукти без глутен – те искат адекватно и ранно диагностициране и възможност за лечение, преди да е станало късно.

Последни публикации

  • Пловдив

Пловдивският край

Равнинните райони на Пловдивският край, Карловското и Първомайското поле са извънредно плодородни и богати на [...]