Въглехидратите са горещо обсъждана тема, особено в света на диетите. Нисковъглехидратните диети, бавно, но сигурно губят своята популярност. Въпреки това техните последователи повтарят добре заучената фраза: Въглехидратите са лоши!…като мантра. Схващането, че въглехидратите са нещо лошо, през годините остави много хора объркани. Те не са наясно за какво служи този хранителен елемент, какво е неговото значение за здравето и най-вече как влияе на поддържането на здравословно тегло. Въглехидратите са един огромен спектър от елементи. Те биват прости и сложни. Те не са еднакви по тип, качество и количество в диетата. Ето защо не могат да се поставят под общ знаменател.

Въглехидратите са един от трите макронутриенти – хранителни вещества, които формират голяма част от нашето хранене, другите са мазнини и протеини. Има три различни вида въглехидрати в храната: захар, нишесте и фибри.Повечето храни съдържат комбинация от въглехидрати, мазнини и протеини в различни количества.

Дори да ни е трудно, можем да оцелеем без захар. Почти невъзможно е обаче да премахнем въглехидратите изцяло от нашата диета. Въглехидратите са основният източник на енергия на организма. При тяхното отсъствие тялото ви ще използва протеини и мазнини за енергия. Източници на въглехидрати, като храни с нишесте, зеленчуци, плодове, бобови растения и нискомаслени млечни продукти, са важен източник на хранителни вещества като калций, желязо и витамини В. Освен това захарта се среща естествено в някои храни, включително плодове, мед, плодови сокове, мляко (лактоза) и зеленчуци.

Въглехидратите се разграждат заедно с глюкозата, която влиза в клетките на тялото с помощта на инсулин. Глюкозата се използва от тялото ви за енергия, която подхранва всички ваши дейности, независимо дали става дума за бягане или просто дишане. Неизползваната глюкоза може да се превърне в гликоген, който се намира в черния дроб и мускулите. Ако се консумира повече глюкоза, отколкото може да се съхранява като гликоген, тя се превръща в мазнина за дългосрочно съхранение на енергия. Ето защо просто трябва да залагате на прости въглехидрати, които се усвояват по-бързо, като зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести сортове нишестени храни и картофи. Тези храни са богати и на фибри, които са свързани с по-нисък риск от сърдечно-съдово заболяване, диабет „Тип 2“ и рак на червата. Стойте настрана от изкустено създадените въглехидратни източници и всичко ще е наред.

Последни публикации

  • Пловдив

Пловдивският край

Равнинните райони на Пловдивският край, Карловското и Първомайското поле са извънредно плодородни и богати на [...]