Йордановден или познат още като Богоявление се празнува на 6-ти януари и е посветен на раждането на Исус Христос и съпътстващите го събития: Обрезание Господне и Поклонението на Влъхвите. Празникът е познат още като Водици или Водокръщи. На този ден традицията гласи, че който иска да е здрав през годината трябва да се окъпе или измие на местния водоем, независимо от студеното време. В населеми места, които са в близост до водоем се извършва тържествено хвърляне на кръста от свещеник от местната църква. Това е ритуал, който събира хората около реката и обединява празника им. След изваждане на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет.
Има повелие, че ако на Йордановден времето е студено и сухо ни очаква добра и плодородна година, а ако хвърленият във водата кръст замръзне – годината ще бъде здрава.
Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

В Търновско и Родопите на този ден е познат обичаят „совойница“, изпълняван от моми. Две от тях са облечени като „булка“ и „младоженец“ и заедно с останалите обикалят домовете, където „булката“ ръси с китка босилек вода, която е „мълчана“ – налята в пълно мълчание и наричана „совойнишка“. Домовете, които е посетила тази група, се смятат за очистени и свещеникът не ги обикаля. Момите пропъждат „мръсните дни“. Малко известни са тези позабравени традиции за момите, тъй като основен акцент сега се поставя на хвърления кръст във водата и неговото хващане от млади и здрави момчета в ледените води на реки и море по това време.

Предлагаме ви и традиционни български рецепти, които обичаят повелява да се приготвят на този ден:

Сарми с кисело зеле

Необходими продукти за сарми с кисело зеле: 750 гр листа от кисело зеле, 500 гр ориз или булгур, 200 гр олио, червен пипер, сушена [...]

  • Пълнени чушки с ориз

Пълнени чушки с ориз

Необходими продукти за пълнени чушки с ориз - 4 порции: 400-500 гр сушени червени чушки, 350 гр ориз, олио, сол и пипер на [...]

Последни публикации

  • Пловдив

Пловдивският край

Равнинните райони на Пловдивският край, Карловското и Първомайското поле са извънредно плодородни и богати на [...]