Вегетарианската кухня – решение или проблем е? Най-простото определение на вегетарианството е диета без месо, риба и месни продукти. Но хранителните навици на вегетарианците обхващат много по-широк спектър. В единия край са както вегетарианци, които избягват плътта на животните, но ядат яйца и млечни продукти. На другия край са веганите, които се отказват от консумация и зачитане на всякакви животински продукти, включително мед. Суровoядите вегани се хранят предимно със пресно плодове, зеленчуци, сурови бобови растения, кълнове и ядки. Има и такива, които ядат риба и морски дарове като вегетарианци, ядат млечни продукти, но не и яйца.Тези, които следват макробиотична диета, залагат на главно зърнени храни, но също така могат да ядат риба. Оказва се, че дори да искаш да се наречеш вегетарианец, би било доста трудно да се идентифицираш с определен момент колко си веган или не.

Вегетарианството и веганизмът имат много известни последователи – Пол Маккартни и актьорът Алек Болдуин са две от знаменитостите, които яростно подкрепят каузата и я прокламират като етична. Те сочат жестоки практики и високите екологични разходи за отглеждане на животни за храна като причини за изключване на месото от диетата и изобщо от ежедневното хранене.

Повечето хора обаче продължават да ядат месо или риба под някаква форма. В световен мащаб едва десет процента са хората, които се смятат за вегетарианци. Въпреки това повечето лекари и специалисти по хранене се съгласяват, че диетата с ниско съдържание на мазнини, съдържаща плодове, зеленчуци и ядки, може да бъде благоприятна към здравето. Също така има изследвания, които предполагат, че намаляването или елиминирането на червено месо от диетата може да намали риска от сърдечни заболявания.

Вегетарианската диета става все по-достъпна. Въпреки това все още има много държави, в които е трудно да откриеш разнообразно вегетарианско меню, като в това число без съмнение попада и България. Въпреки това се наблюдава все по-голям стремеж това да бъде променено. Вегетарианската диета е богата на фибри, витамини, минерали, изофлавони (соя, нахут, фъстъци и др.), каротиноиди (моркови, сладки картофи, броколи, червени чушки и други). Стремежът да бъдат по-масово предлагани оказва благотворно влияние и за хората, които не са изключили месото от режима си, защото и тяхното меню се разнообразява и става по-полезно и питателно.