Необходими продукти за една порция сирене по шопски: 2 домата, 1 плочка сирене (около 200 гр.), масло и/или зехтин, 1 яйце, 1 люта чушка, сол, чубрица;

Начин на приготвяне: На дъното на гювече се слага малка бучка масло, към която може да се прибави и зехтин (или да се сложи само зехтин). Доматите се режат на шайби и се нареждат върху мазнината така, че да покрият дъното. Върху тях се слага плочката сирене, поръзена с чубрица на вкус. Следва отново ред домати, поръсени с малко сол и мазнина. Тново се следи да покрива доматите да покриват целия ред, за да няма празно място покрай стените на съда. Завършва се с внимателно поставяне на яйцето, ката че жълтъкът да остане цял. Поръсва се с щипка сол и по желание се добавя цяла люта чушка (или повече от една) .

Пече се около 20 минути в предварително затоплена на 200-220 градуса фурна.

Времето са печене може да се намали, ако ястието се приготвя с домати/доматен сок от консерва, като същите са запържени предварително на тиган, за да изври водата от тях. Тогава печенето на сиренето по шопски се намалява до времето, ноебходимо за сготвяне на яйцето.