Храната на децата, това което децата ядат и пият през ранните години, може да повлияе на тяхното здраве в продължение на много години напред. През първите няколко години от живота се формират общите хранителни навици. Ето защо е редно да насърчаваме децата ни да ядат добра, здравословна и питателна храна. Децата се нуждаят от здравословна балансирана диета, съдържаща храни от всяка хранителна група, така че да получат широк спектър хранителни вещества, които да им помогнат да останат здрави.Детските апетити варират в зависимост от възрастта, растежа и активността. Именно с тези фактори трябва да се съобрази и размерът на порцията. Давайте малко, ако детето само поиска, тогава му дайте още.

Храната и децата

Картофи, хляб, ориз, макаронени изделия и други скорбялни храни – храните в тази група са добър източник на енергия, което е особено важно за децата, тъй като те са много активни. Също така съдържат фибри и основни витамини, които са необходими за растежа и развитието. Имайте предвид обаче, че ако ги храните само с тях, ще им създадете лоши хранителни навици, с които те ще останат за цял живот.

Децата трябва да имат храни от тази хранителна група при всяко хранене. Когато предлагате на децата тези храни, не забравяйте:

-предложете разнообразие от хляб – висококачествен бял, пълнозърнест, тортила, питки и други алернативи;

-закуската със зърнени храни е чудесен начин да започнете деня – те са добър източник на енергия, витамини и фибри. Избягвайте захаросани зърнени храни, тъй като те могат да причинят кариеси и да насърчат децата да развият слабост към садкото;

– макаронени изделия, юфка и ориз – позволени са, но не и пържени;

– винаги избирайте картофи на фурна или пара. Избягвайте пърженето.

Ще продължим и доразвием тази рубрика, тъй като фокуса върху хранителните навици на подрастващите вече е една от основните тематики при правилното възпитание на децата – разнообразието в храненето ще е основен акцент. За да растат здрави, за да консумират качествена и здравословна храна, от която да си набавят всички необходими съставки, с които да растат здрави и да не са злояди.