От незнайни времена морският дар за човечеството се нарича „Храната на боговете“. И определено си има причина за това. Освен невероятния характерен вкус, морските дарове са и изключително полезни. Някои от тях са едни от най-скъпите деликатеси, които можем да намерим на пазара днес.

Интересът към морските дарове като самостоятелно отделена хранителна група не спира да расте в последните години. Тази тенденция превзе целия свят, включително и България. Деликатеси, като суши вече могат да бъдат открити на всеки ъгъл. И не само – истински бум бележи предлагането и търсенето им в ресторанти и доставка за вкъщи. Никога преди не е имало толкова места, където може да похапнете прясна риба от цял свят и морски дарове, за които преди само сте гледали по телевизията. Раци, омари, скариди, стриди, миди, октоподи, сепия, риба – едно е важното и то е, че когато сте в изискана обстановка, те се похапват с прибори. Ако сте на палубата на яхта обаче или просто вкъщи може да си позволите да използвате само и единствено ръцете си. Не забравяме и всички морски деликатеси, които предлага и нашето Черно море.

Един от ключовите моменти при похапването на морски дарове, е подреждането на масата. Тя изисква обемни и плитки чинии. Ако в менюто има раци, то отляво на посудата се поставя чукче за раци. Задължителен е и малкият съд с вода, в който гостите да могат да измият пръстите си след храна.

Всеки, който похапва морски дарове, може да се нарече щастливец. Морето винаги е давало на човечеството своите естествени и полезни продукти. Хората от своя страна ги превръщат в любимо ястие за трапезата си. Независимо от къде си и какъв си – веднъж опитал морски дарове, ти оставаш техен пленник до края на живота си.