Традицията на хранене в Североизточен регион – център Варна – морска храна, миди, черноморски сафрид, зарган, калкан, паламуд, цаца, есетра, рибник и шопска салата…

Миди БългарияВарна, морето, сините вълни – всички тези думи ни подсещат за едно и също нещо – морска храна, варненските миди, черноморски сафрид, зарган, калкан, паламуд, цаца, есетра…Непосредствено на брега на Черно море, рибата е неизменна част от трапезата на местните жители и гостите на града. В исторически план Варна винаги е бил с важно местоположение под влиянието на различни култури, но никога не е преставал да се осланя на най-голямото си богатство – морето. Износът и преработката на морски продукти е бил основен източник на доходи за местните жители. Що се отнася до кулинарните традиции, различните култури, докоснали се до Одесос, обогатяват местните кулинарни традиции, най вече в приготвянето на морските дарове от Черно море. В миналото местните не само са продавали рибата и морския улов, като доход за препитание – те са присъствали и активно на трапезата му. И днес много млади местни хора са запазили традицията на дедите си. Интересното обаче е, че са склонни да ядат морска храна и ако е приготвена по нетипичен за региона начин. Тук говорим за нехарактерни рецепти, като пушена скумрия /вече застрашен вид/с трици от череши, например. Всички модерни тенденции в приготвянето на средиземноморска кухня също са навлезли в ежедневното хранене с риба и рибни продукти.

Една от най-хубавите рибени чорби можете да опитате в с. Българево, община Каварна. Приготвена от минимум четири вида риба, месните домакини предлагат към нея и специална подправка – заслужава си да опитате.

Рибена чорба Българево

Рибена чорба Българево

Тарамата там, заедно с препечена филийка е задължителна добавка към вълшебството от вкусове. Няма как да объркате мястото – заведението, което предлага тази уникална вкусотия е в самия център на село Българево, а гостоприемните домакини ще разкажат с удоволствие традицията на приготвяне и задължителната подправка към вкусната супа. Да не забравяме, че селото се намира точно по пътя на емблематичния за региона плаж „Болата“, където природата е сътворила един прекрасен малък залив, където водата е чиста и дори и малко по-напред във водата, нивото не е високо и няма неприятни подводни морски течения, което прави плажа идеален и за малки деца.

Ежедневната храна в Добруджа, както и в цяла България, до голяма степен е била в зависимост от от продуктите, които предлагат различните сезони. През цялата година обаче са се приготвяли ястия от двата основни продукта в миналото – боб и картофи.  Постната храна била много еднообразна и оскъдна. Най-често се приготвяли чорби от боб, лапад, спанак, коприва, праз. Бедните семейства прекарвали тези постни дни предимно с чорба от оцет, разредена с вода, и нарязан червен сушен пипер, в която чорба дробели хляб. В някои села тази чорба се нарича „стойкина чорба“. През зимата много често сутрин и вечер се хранели с туршия от пипер, зелени домати и дини с хляб или с крушова туршия с хляб или мамалига. През постите се консумирала много често армеева чорба зелев сок”, в който се нарязвал на ситно праз, препечена люта чушка и малко олио. По време на традиционната за този край жътва и вършитба, на закуска и по икиндия обикновено се яде чесън с хляб или сурови чушки и домати.

Населението, което живее край Дунава, яде често риба – на чорба, пържена или печена. Пържена или сурова риба се поставя в тава върху запържен лук и се пече. Пече се също риба с домати, гюзум и магданоз. На снимката са показани стари рибарски „вилици“ за ловене на риба.

Рибарски вилици

Рибарски вилици

Прасник /да, точно прасник/ се приготвял със запържен праз, върху който се поставя рибата и се пече във фурна. По-рядко се приготвяло рибник – запържвал се булгур в тава, нареждала се рибата, която обикновенно е шаран, покривал се с една-две глави запържен лук, всичко това в сач се печало на жар. Някои ресторантьори в Добрич и околията са предприемачи, придобили опита си в дългите и благоприятни години за туризма по морето в комплексите „Албена“ и „Св.Св. Константин и Елена“. Именно при тях можете да очаквате качествено обслужване и храна, съобразена както със стандартите за качество, така и приготовление по старите, вкусни и неповторими рецепти от този регион.

Един от малко известните факти за Варна е този, че именно тук, преди повече от половин век, се е родила легендарната Шопска салата. През далечната 1955 г. в хотел Черноморец в Дружба (Св. Св. Константин и Елена) Велко Павлов и Митко Георгиев решават да подобрят салата Жътварка. Готвачите режат лук, краставица, печена чушка и домат на едро. След това поръсват с настъргано сирене – и легендата започва. Кулинарите получават благословията на тогавашното ръководство на ДСО Балкантурист и шопската салата започва своя живот. Въпреки множество интерпретации, шопската салата е патентована като българска идентична гозба.

Реклама